Μόξα (θερμοθεραπεία)

Η θεραπεία με μόξα είναι μια τεχνική της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής η οποία περιλαμβάνει την καύση του φυτού αρτεμισία, ένα μικρό, σπογγώδες βότανο. Ο σκοπός της θεραπείας αυτής, όπως με τις περισσότερες μορφές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, είναι η ενίσχυση της ροής του αίματος αλλά και η διέγερση της ροής της ενέργειας.

Υπάρχουν δύο ειδών μόξα που κυκλοφορούν. Η μία είναι σε μορφή stick και η άλλη μορφή είναι αυτή της σκόνης. Ανάλογα τη θεραπεία που θα κρίνει ο θεραπευτής ότι πρέπει να ακολουθήσει, χρησιμοποιείται είτε για να θερμάνει ορισμένα βελονιστικά σημεία πάνω στο σώμα σε περιπτώσεις όπως αποβολή κρύου - υγρασίας, είτε σε σημεία στα οποία δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή βελόνας.

Πιο αναλυτικά η θεραπεία με μόξα (θερμοθεραπεία), θερμαίνει τους μεσημβρινούς, εξισορροπεί την κυκλοφορία ενέργειας και αίματος, δυναμώνει λειτουργίες οργάνων που είναι πηγές ενέργειας του σώματος όπως νεφρά και σπλήνας.

Υπάρχουν δύο ειδών θεραπείας με μόξα: Η άμεση και η έμμεση.

Στην άμεση, τοποθετούμε τη μόξα σε σχήμα κώνου πάνω από ένα σημείο βελονισμού και την καίμε. Ο ασθενής θα βιώσει μία ευχάριστη αίσθηση ζέστης η οποία διεισδύει βαθιά στο δέρμα.

Στην έμμεση, η οποία είναι και η πιο δημοφιλής, ο θεραπευτής ανάβει το ειδικό stick το οποίο έχει το σχήμα και μέγεθος περίπου ενός πούρου, το οποίο και κρατά κοντά στην περιοχή του βελονιστικού σημείου.

Παρόλο που η θεραπεία με μόξα είναι απόλυτα ασφαλής, δεν είναι μία θεραπεία που συνίσταται για όλους. Ο θεραπευτής θα πρέπει να διαγνώσει στάση ή κρύο στον ασθενή προκειμένου να κάνει χρήση. Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής διαγνωστεί με πάρα πολλή θερμότητα δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση, καθώς σε αυτή την περίπτωση έχουμε αύξηση των συμπτωμάτων.

Έχουν γίνει πολλές κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Η πιο ονομαστή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association το 1998, και αφορούσε σε μία μελέτη στην οποία μετείχαν έγκυες γυναίκες των οποίων τα έμβρυα ήταν σε θέση ισχιακής προβολής. Μετά την εφαρμογή μόξα σε ένα βελονιστικό σημείο του μεσημβρινού της Ουροδόχου Κύστης, διαπιστώθηκε ότι το 75% των εμβρύων γύρισε στην φυσιολογική θέση.

Επιπλέον, έχει γίνει (και τρέχει) πλήθος μελετών για τα οφέλη της μόξα σε διάφορους τύπους αρθρίτιδας, καθώς και για τον καρκίνο και ορισμένες μυοσκελετικές και πεπτικές διαταραχές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι εναλλακτικές θεραπείες ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ την Ιατρική και ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ. Κάποιες εναλλακτικές τεχνικές μπορούν να γίνουν παράλληλα με την αγωγή του γιατρού, ενώ κάποιες άλλες καλό θα ήταν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής του γιατρού σας, έτσι ώστε η εικόνα της θεραπείας να είναι ολοκληρωμένη.

Scroll to top